Ann Reeves & Francesca este un exemplu de business care s-a adaptat rapid și eficient în timpul pandemiei. Unul dintre cele mai cunoscute brand-uri de textile, producând pentru companii renumite precum Phase Eight, Coast, Wallis, Asos, Debenhams, Zara, Miss Selfridge, Topshop, compania românească s-a adaptat rapid și a început să producă măști chirurgicale și de protecție de multiple tipuri. Citește mai jos interviul exclusiv realizat de VTEX România.

Ann Reeves & Francesca este producător de confecții textile de damă, măști chirurgicale și echipamente medicale de protecție. Segmentul industriei textile constituie activitatea companiei de 26 de ani, pe când latura de echipamente de protecție face parte din portofoliul companiei din 2020. Dezvoltarea pe piață produselor medicale a constituit o oportunitate de a continuă activitatea și menține posturile salariaților în timpul pandemiei.

Pe latura de industrie textilă, Ann Reeves & Francesca se încadrează în segmentul de Casual/Business fashion pentru damă. Ca model de business pe acest segment, Ann Reeves & Francesca este atât investitor, cât și creator, ocupând pe verticala lanțului comercial mai multe poziții, de la creație, investiție în produs, executare de produs, la vânzarea către marii retaileri europeni.

Orientarea către producția de măști chirurgicale și echipamente de protecție a constituit o măsură de a menține activitatea în momentul în care sectorul textil a fost înghețat din cauza pandemiei. În prezent, cele două segmente sunt active concomitent.

Producție lunară de 25 mil. măști

Pentru a ajunge la o producție lunară de 25 de milioane de măști chirurgicale, a fost necesară o investiție de 2 mil. euro din capital privat ce se reflectă în 25 de mașini automate de înalta tehnologie și specializarea personalului. Pe lângă maștile chirurgicale de tip I, tip II și tip IIR, fabrica mai produce și halate, combinezoane și botoși.

“Acestea fiind produse tipizate, rolul Ann Reeves & Francesca în lanțul comercial și din punct de vedere al modelului de business este acela de investitor. Grosul vânzărilor este concentrat pe comerțul B2B, produsele noastre fiind găsite în marile lanțuri de hypermarket-uri și farmacii. O mică parte de vânzări B2C este alocată Voglia.ro, brand ce face parte din grup”, spune Ovidiu Baciu, acționar principal al companiei.

 

Cum a fost piața măștilor de protecție în 2020? 

Piața de măști a fost instabilă aproape în totalitatea anului 2020, având variații atât din punct de vedere al prețului, cât și din punct de vedere al cantităților comandate.

“Fiind printre puținii producători români de măști chirurgicale avizate, am sperat să putem vinde statului român, dar în final vânzările s-au concentrat către mediul privat, respectiv hypermarketuri, farmacii și mari consumatori (ex.Uzina Dacia), statul încercând pe parcursul anului să importe măști din străinătate, în detrimentul producătorilor autohtoni”, punctează oficialii companiei.

 

Cum s-a adaptat Ann Reeves & Francesca “noii realități”?

 Probabil ca majoritatea companiilor, Ann Reeves & Francesca a adoptat anul trecut politici de reducere a costurilor și de diminuare a pierderilor în vederea menținerii locurilor de muncă.

Pierderile provocate de pandemie în sectorul textil  nu sunt acoperite în totalitate, dar au fost diminuate  printr-o colaborare bună cu ceilalți colegi existenți pe lanțul de aprovizionare.

 

Ce planuri au în direcția prezenței fizice sub brand propriu

 Brandul propriu există doar pe piața de măști medicale și echipamente de protecție, latura de textile lucrând în continuare în același regim de producător pentru marile branduri din UK și Europa (LK Bennett, Reiss, French Connection, Phase Eight, Coast, Wallis, Asos, Debenhams, Zara, Miss Selfridge, Topshop, etc).

Pentru 2021, în funcție de evoluția virusului, va fi mai afectată producția de textile, aceasta depinzând strict de revenirea la stilul de viață de dinaintea pandemiei. Așadar, cu cât ritmul vaccinării este mai ridicat și rata infectarilor scade, avem șanse să repornim producția de articole de îmbrăcăminte în decursul lui 2021. Probabil că nu va fi atinsă capacitatea maximă în acest an, datorită crizei economice care începe să se resimtă încet în toate țările, spune Ovidiu.

“În cazul în care în decursul anului nu revenim la vechile obiceiuri, focusul va rămâne pe producția de măști și echipamente de protecție, urmând că producția de modă să aibă în continuare de suferit”, consideră, la rândul ei, Francesca Baciu, marketing manager al companiei.

 

Ecommerce-ul va continua să crească rapid

 “Probabil că ecommerce-ul va continuă să crească rapid în următoarea perioada, în funcție de cât vor persista lockdown-urile, urmând ca după ridicarea restricțiilor și terminarea pandemiei să cunoască o ușoară scădere cauzată de  revenirea la vechile obiceiuri (mersul la cumpărături, etc)”, mai spune Francesca (foto jos).

ann_reeves_ Francesca-2

Magazinele online ale viitorului vor fi mult mai user oriented, axate pe a oferi o experiență cât mai bună utilizatorilor. De asemenea, magazinele viitorului vor trebui să câștige încrederea utilizatorului prin transparență totală când vine vorba despre utilizarea și accesarea informațiilor, mai ales cele cu caracter personal.

Când vine vorba despre magazinele fizice, așteptăm cu interes să vedem ce modificări vor adopta marile branduri cu care colaborăm de pe High street Londra, spune Francesca.

În ceea ce privește voglia.ro, magazin online independent ce lucrează la comun cu Anne Reeves & Francesca doar pe latura de măști medicale și echipamente de protecție, loc de îmbunătățiri există întotdeauna. “Modificarea aspectului vizual al interfeței și mărirea diversității produselor, dar aceste lucruri necesită timp, și în special, perioade oportune și fără pierderi”.

În ceea ce privește marketing-ul, campaniile pe social media și cele de direct marketing au avut cel mai mare succes în 2020. În general, campanii ce vizează reducerile și promovarea postărilor de pe social media pentru a crea brand awareness. De asemenea, în decursul acestui an, compania a colaborat cu o firma externă de marketing.

en_US